Asbest in de kelder
Niet alleen bovenop het dak, maar ook beneden in de kelder vind je asbest. In oude leidingisolatie of in afdichtingskoord van de verwarmingsketel bijvoorbeeld.
Let op voor niet-hechtgebonden asbest
Als de pleisterisolatie rond je leidingen asbest bevat, is dat niet-hechtgebonden asbest, de asbestvezels zitten min of meer los. Of beter gezegd: de asbestvezels zijn minimaal verankerd in het materiaal, waardoor ze gemakkelijk vrijkomen als het materiaal verweerd is of bewerkt wordt.
Schakel zo snel mogelijk een professional in! Zeker als het materiaal in slechte staat is, het risico op contaminatie is dan groot. Zelf verwijderen is hier meestal geen optie!
Hoe herken je de materialen?
- Asbesthoudende plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen is een brokkelig plaaster met weinig tot heel veel vezels en is meestal omwikkeld met een wit jute doek. Tot de jaren ’80 werd het veelvuldig gebruikt.
- Asbesthoudende afdichtingskoord van een verwarmingsketel of kachel is een witte (soms grijze) pluizige koord die gemakkelijk uiteenvalt. Ook dit bouwmateriaal werd tot de jaren ’80 vaak gebruikt.
- Lagedensiteit- brandwerende asbestcementplaat is een niet zo stevige asbestcementplaat met meestal een wit-grijze kleur, maar soms ook een andere. Tot in 1998 werd het voornamelijk in grote gebouwen (minder in eengezinswoningen) gebruikt als brandwerende plaat voor verwarmingsketels, brandwerende valse plafonds, in branddeuren, brandwerende scheidingswand.
Asbestinventaris
Vraag je jezelf af of er nog andere asbesttoepassingen verwerkt zijn in je woning of het gebouw dat je beheert? Vraag dan een asbestinventaris aan. Bel ons of vraag hieronder een offerte aan. De prijzen starten vanaf 350 euro (kleine woning) en zijn o.a. afhankelijk van de grootte van het gebouw.
Meer info over een asbestinventaris van een woning.
Meer info over een asbestinventaris van een appartementsgebouw.